30 септември 2015 г. 11:20:00 ч.

Последиците от кризата не са се отразили сериозно на 400-те най-богати американци. Напротив, те са по-заможни отвсякога. Състоянието им възлиза на 234 млрд. долара или с 50 млрд. повече в сравнение с миналата година. Това сочат последните данни на Forbes.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс продължава да доминира в престижния списък за 22-ра поредна година с богатство от 76 милиарда долара, запазвайки място номер едно в класацията, въпреки загубата на 5 млрд. долара от 2014 г досега.

Богаташът, уголемил най-много състоянието си за последната година, е изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос, който увеличи портфейла си с 16,5 милиарда долара след публикуването на тримесечната печалба на компанията му през юли. Въпреки това той остава четвърти в списъка с 47 млрд. долара, 11 позиции нагоре спрямо 2014г.

За първи път в историята създателят на Facebook Марк Зукърбърг влиза в топ 10 с богатство в размер на 40 млрд. долара. Солидната цифра му донесе седмото място в списъка.

Сред новодошлите в класацията е и създателят на Snapchat Евaн Шпигел. Той се записва в историята като най-младият богаташ в класацията на Forbes с 2,1 млрд. долара, въпреки че това му осигурява 327-мо място.

Уорън Бъфет, 85-годишният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, чието състояние се оценява на 68 млрд. долара, заема второто място в класацията от 2001 г. насам.

Въпреки че напуска поста си на главен изпълнителен директор на софтуерната компания Oracle Corp миналата година, Лари Елисън е запазил своята трета позиция в списъка на Forbes с богатство в размер на 47,5 млрд. долара.

Чарлз и Дейвид Кох, спечелили колосалното си богатство от преработка на петрол, запазват петото място със своите 41 млрд. долара.

Само на 31 години Елизабет Холмс, основателна на новаторски кръвни тестове на компанията Theranos е най-младата жена в списъка. Тя притежава 4,5 млрд. долара и остава на 121 място.

Най-старият милиардер е 100-годишният Дейвид Рокфелер, който заема 211 място в класацията със своите 3 млрд. долара.

Средният размер на богатството на милиардерите тази година е 5,8 млрд. долара в равнение с 5,7 млрд. долара миналата година.

 

Expert.bg

 

Tweet This
Comments are closed on this post.