06 февруари 2014 г. 16:43:00 ч.

Нека се запознаем с имената на успели и доказали таланта си наши сънародници в чужбина.
Вижте колко много е дала тази малка България на света и се гордейте!

 

Какво сме дали на света?

1. Киселото мляко
Какво сме дали на света е въпросът. А това е първият отговор.
Български открития - Кисело мляко
Върху опаковката на всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия :

Д-р Стамен Григоров, българин.

Д-р Григоров е роден в село Студен извор, Трънско, през 1878 г. През 1905 г. за пръв път описва млечно-киселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. По-късно микроорганизмът е наречен: lactobacillus bulgaricus, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е: lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.

Има един куп теории за произхода на Киселото МЛЯКО. Турците казват, че е тяхно. Гърците направо си го рекламират като тяхно. Иранци и какви ли не още се борят за тази слава. Tраките, обаче, са първите, които са хапвали кисело мляко. На мен това ми се вижда достатъчно и спорът е излишен.
Помни само, че българин е открил млечно-киселата бактерия.
Нещо интересно: българското кисело мляко и надписа Lactobacillus bulgaricus са патентовани в България.
Българското кисело мляко се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска.
Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко.

2. Компютърът
Какво сме дали на света е въпросът. А това е вторият отговор.
Български открития - Компютърът
За да съм абсолютно точна ще кажа: Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 от:

Джон Винсент Атанасов, българин.

А, за да съм още по-изрядна: през септември 1939 Джон Атанасов заедно с Клифърд Бери започва работа по проекта на компютъра на Атанасов – Бери (АВС) и през ноември 1939 двамата демонстрират прототипа.
Какво не знаем за Джон Атанасов?
Роден е на 4 октомври 1903 г. в град Хамилтън, щата Ню Йорк. Родители – Айва и Иван Атанасови. Носител е на един куп награди. Работел е във Флота на САЩ. Бил е директор на различни корпорации.
Нещо интересно: Астероид, близо до Марс, носи името на Джон Атанасов. Той е открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

3. Електронният часовник
Какво сме дали на света е въпросът. А това е третият отговор.
Български открития - Електронният часовник
Прототипът на електронния ръчен часовник или първия напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам е създаден от:

Петър Петров, българин.

За Петър Петров казват, че е един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Така ли? Защо?
Какво не знаем за откривателя на Електронния часовник?
Петър Петров е роден в Берковица на 21 октомври 1919 г. През 1939 г. се записва в Чуждестранния легион. Пленен е от немците и пратен във военнопленнически лагер в Полша. През 1941 г. се връща в България и става царски офицер. През 1944 г. отива в Германия и учи инженерство, механика и корабостроене. Тогава построява и първото от своите 60 корабчета. През 1951 г се преселва в Канада, след това в САЩ.
Работи за американските BBC. През 1956 г. отива в Индокитай. Там е ангажиран в строежите на мостове и електрически централи. Проектира катамаран и се отправя към Мелбърн, Флорида. През 1959 г. започва да се занимава с космическа техника. От 1963 г. работи за НАСА по програмата “Аполо” и ракетата “Сатурн”. През 1968 г. започва собствен бизнес. Компанията му Care Electrics или Кеър илектрикс разработва и първия безжичен сърдечен монитор, използван днес в болниците по цял свят. През 1969 г. създава прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Точно преди 40 години! Часовникът е пуснат на пазара през 1971 г. с марката Пулсар (Pulsar). През 1975 г. Петров създава нова фирма. Започва да произвежда компютри за следене на замърсявания.
Нещо интересно:
Електронният ръчен часовник на Петър Петров се е продавал през 1969 г. за сумата от 2100 щатски долара.
Сега да си отговорим на въпроса Защо?
Сред изобретенията на Петър Петров са:
Първият дигитален ръчен часовник.
Първата компютъризирана система за измерване на замърсявания.
Телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити.
Първият в света безжичен сърдечен монитор.
Искам само да попитам: Колко от нас могат да се похвалят, че са и на половина толкова дейни?

4. Българският фолклор
Какво сме дали на света е въпросът. А това е четвъртият отговор.
Български открития - Българският фолклор
През 1977 г. американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 политат към космоса в търсене на разумен живот. Основната цел на мисията е да изследват планетите Юпитер и Сатурн, и техните спътници и пръстени. Прикрепена към двата апарата Вояджър, към космоса полита и Златната плоча на Вояджър. Грамофонна плоча, която съдържа 115 снимки, поздравления на 55 езика, множество природни звуци от прибой, вятър, гръмотевици и животни.
В добавка – златният диск на борда съдържа и най-красивата музика на Земята:
Бетховен с 2 произведения, едното е Пета симфония.
Бах с 3 произведения.
Моцарт с “Вълшебната флейта”.
Стравински — “Пролетно тайнство”, жертвен танц.
“Меланхоличен блус”, изпълнен от Луис Армстронг.
Песен от остров Ява.
Песен от Нова Гвинея.
Заирска песен.
Австралийски аборигенски песни.
Мексиканска песен.
Сватбена песен от Перу.
Китайска песен.
Индийска рага.
Японска песен.
Хор от Грузия.
Панови флейти и перкусия от Перу.
Гайди от Азербайджан.
Сенегалски ударни инструменти.
Индианци от племето навахо.
Панови флейти от Соломонови острови.
Сред тях е и българската народна песен “Излел е Дельо хайдутин”, изпята от:

Валя Балканска, българка.

Валя Балканска е космическият глас на България. Родена е през 1942 г. в Лъкът махала над село Арда, Смолянско.
Изпяла е до момента около 300 български народни песни.

Думи за Българския фолклор: Първите сведения за народни песни и певци са от 9-10 век. Най-много народни песни са запазени през 18 век.
Голяма част от старите народни песни не са записани и са забравени. Песента се е предавала от певец на певец. Така са се родили многото и различни варианти на една песен. Народните ни песни са най-точното отражение на бита на българина.
 

5. Най-далечната планета
Какво сме дали на света е въпросът. А това е петият отговор.
Български открития - Най-далечната Планета
Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е:

проф. Димитър Съселов, българин.

Какво трябва да запомним за проф. Димитър Съселов?
Родом е от София. През 1980 г. негово изследване по астрономия е публикувано в международно научно издание. Така го забелязват от Световната астрономическа асоциация и го канят да специализира в Торонто, Канада. През 1998 г. вече е поканен за професор в Харвард.
Добива международна известност с откриването на други подобни на Земята планети извън Слънчевата система, обикалящи около звезди (екзопланети). Проф.Съселов и сътрудниците му разработват метода на транзитното търсене, чрез него те откриват през 2003 г. най-далечната засега планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец.
Понастоящем проф. Съселов е директор на Харвард – Смитсониън Център по астрофизика.

6. Фотокопирната Техника
Какво сме дали на света е въпросът. А това е шестият отговор.
Български открития - Фотокопирната Техника
Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 г. от:

Академик Георги Наджаков, българин.

Днес е невъзможно да си представя цивилизования свят без копирната техника. И отново всичко тръгва от един българин.
Няколко думи за акад. Георги Наджаков.
Академик Георги Наджаков е роден през 1897 г. в гр. Дупница. Завършва физика и математика през 1920 г. в Софийския университет. Специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен. И в Сорбоната при Мария Склодовска-Кюри. Бил е ректор на Софийския университет в периода 1947 – 1951. Негови открития в областта на физиката са:
- фотоволтаичния ефект при диелектрици и полупроводници, признат като ефект на Наджаков-Андрейчин;
- фотоелектретно състояние на веществото, за което стана дума;
- открития по фотоелектричната проводимост;
- ланжвеновите йони;
- магнитните изследвания;
- латентния фотографски образ и други.

В добавка: Академик Георги Наджаков е създателят на Физическия институт при Българската академия на науките. Той е и един от основателите и член на Пъгуожкото движение на учените и на Световното движение за защита на мира, също така е член и почетен председател на Световния съвет на мира.
Още нещо! Носител е на златен медал на мира “Фредерик Жолио-Кюри”.

7. Douglas DC-3 и …
Какво сме дали на света е въпросът. А това е седмият отговор.
Български открития - Douglas DC-3
Главният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3) е:

Асен Йорданов, българин.

Легендата за майстор Манол, българския Дедал, който се опитва да полети със саморъчно направени крила, сигурно си я чувал, но знаеш ли за Асен Йорданов?
Историята му е много интересна. И признавам си, ако не беше цялата дандания около “Какво сме дали на света?”, сигурно никога нямаше и да я науча.

Световноизвестният летец и авиоконструктор е роден през 1896 г. в София. Като дете летенето го завладява. Сам си намира книги и започва да конструира първите си самолети. Не разбирай истински машини, а нещо подобно. През 1912 г., когато Асен Йорданов е на 16 години, извършва първия полет с планер в България – безмоторен самолет, който изработва сам. Още същата година заминава да учи в пилотското училище в Етан, Франция. Балканската война обаче променя плановете му и той се връща в България. Заминава за фронта като доброволец и постъпва като аеромеханик. По това време (1912 г.) Българската армия притежава следните самолети:
3 Албатрос (Albatros)
4 Фарман (Farman),
1 Воазен (Voisin),
1 Сомер (Somer),
1 Сикорски (Sikorsky),
1 Бристъл (Bristol),
2 Нюпор (Nieuport)
и около 10 Блерио (Bleriot).

Аз ги преброих като 23 самолета. По това време България се нарежда до страни като Великобритания и изпреварва Италия, САЩ и Япония.

Малко преди включването на България във военните действия, Асен Йорданов изпитва пред публика първия български моторен самолет. Датата е 10 август 1915 г. В този самолет той въвежда третото крило за първи път в света. То служи за стабилизиране на самолета при по-големи наклони от 45 градуса. Аеропланът е признат за изобретение от специална комисия на Министерството на войната и е бил изложен в Царския манеж. Оттогава 10 август 1915 г. се смята за начало на българското самолетостроене.

Поощрен от блестящите отзиви за изобретението си, Асен Йорданов искал да започне неговото серийно производство, но войната пак се намесва и попречва на плановете му.
През Първата световна война Асен е приет в Школата за запасни офицери и заминава отново за фронта. Този път му поверяват и боен самолет, с който взема участие в десетки въздушни боеве. За проявена изключителна смелост е награден с Орден за храброст.

Войната свърша. Ньойският договор забранява България да има авиация, самолетите ни са унищожени, пилотите – уволнени.
Лишен от възможността да прави самолети в България, той намира шанс за нова изява в обявения от Американския аероклуб през 1921 г. международен конкурс за обиколка на Земята с аероплан. Наградата е 1 милион долара за пилота, който пръв измине разстоянието от 33 546 км за не повече от 100 дни.

Въодушевен от перспективата, Асен Йорданов веднага решава да замине. В състезанието решава да се включи и неговият приятел и летец Александър Стоянов. Оказало се обаче, че паричната сума за пътуването била непосилна за тях. За набиране на необходимите средства те се обръщат към правителството. (!!!)
Какво пишат двамата пилоти: “…Светът ще види, понеже този конкурс е велико дело и на човешката култура, че българският народ чрез своя мощен дух с достойнство ще се бори в тази област с всички, признати за цивилизовани, народи. Ще се явим пред всички краища на света и там ще разнесем българското име и ще станем причина веднъж завинаги да изчезне нашата непопулярност и обидно за нас питане: Нали столицата на България е Букурещ?…”

И молбата им е удовлетворена лично от Александър Стамболийски – министър председател на България по това време. (!!!)

И така, двамата патриоти заминават за Америка, за да защитят достойно името на България, но се оказва, че те са единствените кандидати, дръзнали да се явят на конкурса, и той се отлага. Александър Стоянов се завръща в родината, докато Асен Йорданов иска разрешение да удължи престоя си в САЩ, и го получава.
И учи, отново. Започва работа като чертожник в концерна Къртис, и се издига до главен конструктор. Работи и в конструкторските екипи на водещите в световното самолетостроене Боинг, Локхийд и Дъглас. И така се стига до: Tранспортния самолет Дъглас ДС-3, а по-късно известните от Втората световна война летящи крепости Боинг Б-17 Фортрес, Боинг 29 Суперфортрес, тежкия изтребител Лайтинг П-38, на които главен конструктор е Асен Йорданов.

Мисля си само едно, този човек не е имал граници. Той открива и специална съставка, която предпазва авиационното гориво от ниски температури, особено необходима за самолетите, извършващи полети на големи височини. Известният физик Томас Едисон се допитва до него, когато работи върху поредното си изобретение – радара.

Открива авиационно училище, което се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация на САЩ.
Започва да пише книги. Не една или две, 9 книги. Милионен тираж. Пише увлекателно, добавя комикси, илюстрации.
Flying and How to Do It (“Летенето и как то да се извърши”)
Your Wings (“Вашите криле”)
Through the Overcast (“През облаците”)
Safety in Flight (“Сигурност при летенето”)
The Man behind the Flight (“Човекът в сянката на самолетите”)
Power and Flight (“Мощност и полет”)
Dials and Flight (“Уредите при полет”)
Men and Wings (“Хора и криле”)
Jordanoff’s Illustrated Aviation Dictionary

Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, признава: “От него както аз, така и всички американски пилоти, сме се учили на авиация.”

Асен Йорданов – български авиоинжинер със световна известност. Името му е вписано в Книгата за почетни граждани на Ню Йорк, портретът му е изложен в Залата на славните в нюйоркското летище Ла Гуардия, а в музея Ер спейс са изложени негови лични вещи.

И нещо тъжно: Трябваше да прекося океана, за да видя какво един българин е направил. А той самият до последно е държал на табелката в дома му в САЩ да пише: “Асен Йорданов – български пилот авиатор”.

8. Въздушната възглавница
Какво сме дали на света е въпросът. А това е осмият отговор.
Български открития - Въздушната възглавница
Катастрофите не са проблем само на нашето време.
Още през 50-те години на миналия век се е търсило средство за обезопасяване на автомобилите, днес то е известно като въздушна възглавница (air bag) и един от създателите му е:

Асен Йорданов, българин.

Цитат от Уикипедия: “The world’s first air bag, meant to ensure the safety of pilots and automobile drivers alike, was designed by Jordanoff in (1957).”

9. Телефонният секретар
Какво сме дали на света е въпросът. А това е деветият отговор.
Български открития - Телефонният секретар
Прадядото на днешния телефонен секретар е дело на:

Асен Йорданов, българин. (отново)

Безжичният телефонен апарат Jordanoff (Джорданоф) е имал секретар, усилвател и възможност за няколко души едновременно да разговарят помежду си, или т.нар конферентен разговор.

Няма какво друго да добавя!

10. Хапчето Анти-Бебе
Какво сме дали на света е въпросът. А това е десетият отговор.
Български открития - Хапчето АнтиБебе
Откривателя на хапчетo Aнти-Бебе, което промени живота на мъжете и жените, е:

Карл Джераси, евреин с български произход.

Kaрл Джераси е роден във Виена. Майка му е австрийска еврейка, а баща му е български евреин, кожен лекар в София. Детските си години прекарва в България с родителите си. Когато става на 5 години, заминава с майка си за Виена. Родителите му се развеждат, но не за дълго. През 1938 г. той и майка му са изгонени от Австрия заради еврейския си произход. Те се връщат в България, като родителите му отново се събират, за да могат Карл и майка му да получат българско гражданство. Живее още една година в София при баща си и учи в Американския колеж. През това време майка му заминава за Англия, за да уреди имигрантски визи за САЩ за тях двамата. Така през 1939 г. 16-годишният Джераси и майка му пристигат в Съединените щати.
Самият Джераси признава, че ако не е била България, не би успял: „Австрия ме изхвърли, но България ме прие и направи възможно заминаването ми за САЩ…”
Следват училище, работа, сватби и раздели. През 1951 г. Карл Джераси, заедно с бостънските фармаколози Грегъри Пинкъс и Джон Рок Джераси, откриват първото хапче Анти-Бебe, известно още като първото противозачатъчно хапче.
Какво щяхме да правим без неговото откритие? (усмивки)

11. Двигателите на модула Орел

Български открития - Двигателите на модула Орел
Реактивните двигатели на лунния модул “Орел”, които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от:

д-р инж. Иван Ночев, българин.

Първи стъпки на Луната. На 16 юли 1969 от космодрума “Кенеди” на полуостров Кейп Канаверал във Флорида стартира американският космически кораб “Аполо 11″ с тримата астронавти Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин на борда. След 76-часов полет той навлиза в окололунна орбита. Тук Колинс остава на борда на кораба, а Армстронг и Олдрин преминават в лунния модул “Орел”, който се отделя от основния блок и в 22 часа и 17 минути българско време двамата астронавти прилуняват благополучно модула в Морето на спокойствието. След няколкочасова почивка, на 21 юли (20 юли по американско време) Армстронг отваря люка и в 4.56 часа стъпва на лунната повърхност с думите:
„Това е една малка човешка стъпка, но огромна крачка на човечеството…”
Малко по-късно той е последван от Олдрин.

По време на 22-часовия си престой двамата Армстронг и Олдрин поставят върху лунната повърхност автоматична измервателна научна апаратура, с помощта на която провеждат редица опити и наблюдения. Армстронг напълва два куфара с 28 кг лунни образци. На 21 юли в 19.54 часа четирите стоманени болта, свързващи двете части на лунния модул, се взривяват, като едната част остава на Луната, а другата – „кубическата стаичка” с двамата дръзновени изследователи, с помощта на ракетен двигател се издига и се скача с “Аполо 11″, който поема обратно към Земята. Човечеството със затаен дъх проследява тази лунна одисея.

Изобретените от Иван Начев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула “Орел” с космонавтите на Луната, а след това успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб.

Малко информация за българина Иван Начев.
Иван Ночев е роден през 1916 г. в Карлово. От малък Ночев се увлича по техниката. Завършва местното механо-техническо училище, стажува в казанлъшкия завод “Арсенал”, постъпва в Държавната аеропланна работилница в Божурище.
През 1942 г. с група техници Иван Ночев изкарва тримесечна специализация в Германия и е приет за студент в Берлинската политехника. По време на войната сградата на политехниката е разрушена и той се завръща в България. В началото на 1944 г. продължава образованието си в Прага и го завършва във Виена, където получава докторат. Работи на летището във Виена.
През 1951 г. инж.Иван Ночев заминава за Канада, а през 1956 г. – за САЩ. Работи за аерокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс Корпорейшън. По това време там е събран елитът на световната ракетна и космическа мисъл и се разработват най-съвременни самолети и ракетни системи за нуждите на Пентагона и НАСА.
През 1962 г. д-р инж. Джон Ночев става американски гражданин и създава собствена фирма в областта на аерокосмическите изследвания, която завоюва челни позиции в американската и световната въздухоплавателна индустрия. Неговите теоретични постановки и изчисления в аеродинамиката се изучават в американските колежи и университети.
Още един знаменит българин и още една причина за гордост!

12. Световен рекорд на 100 метра с препятствия
Български открития - Световен рекорд на 100 метра с препятствия
Световният рекорд в дисциплината 100 метра с препятствия (12.21 секунди) принадлежи на :

Йорданка Донкова, българка.

Йорданка Донкова е българска състезателка по лека атлетика. Тя поставя своя рекорд в 100 метра с препятствия през 1988 г. и до днес той все още не е подобрен. Йорданка Донкова притежава европейския и олимпийския рекорд в същата дисциплина на 100 метра с препятствия от 12.38 секунди.
Има 2 олимпийски медала и 9 медала от европейски първенства.
Най-силната й дисциплина е 100 метра с препятствия.
Тя е първата и единствена досега българска лекоатлетка – победителка в крайното генерално класиране от веригата “Мобил Гран При”.

13. Статуята на Леонардо да Винчи

Български открития - Статуята на Леонардо да Винчи
Статуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на :

скулптора Асен Пейков, българин.

Какво се знае за Асен Пейков?
Роден е в Севлиево през 1908 г. Завършва Художествената академия в София със златен медал. Като студент взима участие в конкурса за паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, получава втора награда. През 1938 г. открива първата си самостоятелна изложба в ателието си на бул. “Цар Освободител” в София. Няколко месеца след това напуска България. Живее в Париж, Мадрид, САЩ, и накрая се установява в Италия.
Създава над 1300 творби. В ателието си на улица “Маргута” 54 в Рим прави потрети на много изтъкнатите италиански интелектуалци, както и на редица световноизвестни личности.
Известните произведения на Асен Пейков:
- статуята на Леонардо да Винчи на летището на Рим;
- бронзовата Минерва в Университа в Бари;
- мраморната статуя на Сан Джовани в Рим;
- фигурата на Атлета в Чекиньола;
- бюстът на папа Пий XII за конгресния център “Мондо Милиоре”;
- бронзовата роза – символ на Премия симпатия (престижна римска награда, учредена през 1967 г.).

Интересно: Наскоро при реставрирането на статуята на Леонардо да Винчи е открит люк,  в който 40 години е бил съхраняван документ, написан на латински. Документът е бил поставен в цинкова кутия. Текстът на документа се отнасял за древните територии около района на летището “Леонардо да Винчи”.

Била съм на това летище, видях и статуята, но изобщо нямах представа, че тя е дело на един българин. Сега вече знам.

14. Рекорд в Художествената гимнастика

Български открития - Рекорд в Художествената Гимнастика
Най-много световни титли в художествената гимнастика (многобой) имат:

Мария Гигова (1969, 1971,1973), българка,
и
Мария Петрова (1993,1994,1995), българка.

Мария Гигова и Мария Петрова са в Книгата на Гинес като единствените трикратни световни шампионки.
Ние, българите, можем да се гордеем и с най-много записани отборни световни титли в художествената гимнастика – 9,  както и с най-много индивидуални световни титли в същата дисциплина – 10.

15. 209 см
Какво сме дали на света е въпросът. А това е петнадесетият отговор.

Един от най-старите рекорди в леката атлетика е в скока на височина (жени). Постижението от 209 см не е подобрено от 1987 г. насам. То принадлежи на:

Стефка Костадинова, българка.

Няколко думи за Стефка.
Български открития - Рекорд в Скок на височина - 209 см

Стефка Костадинова е състезателка по лека атлетика. Родена е в Пловдив. Завършва спортното училище в Пловдив. Кариерата й започва с гимнастика и плуване, и чак после с лека атлетика.
Стефка Костадинова има 7 златни медала от световни първенства и европейски шампионати.
На 30 август 1987 г. Стефка поставя световен рекорд при скока на височина — 209 см. През 1988 г. печели сребърен медал от игрите в Сеул. През 1996 г. става олимпийски шампион в Атланта, САЩ. През 1997 г. тя се отказва официално от състезателната си кариера. Към днешна дата Стефка Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет.

16. Първата жена – пилот на боен самолет
Какво сме дали на света е въпросът. А това е шестнадесетият отговор.
Български открития - Жена пилот на Боен Самолет
За първи път в света жена участва в боен полет по време на Балканската война. Името й е:

Райна Касабова, българка.

По време на Балканската война (1912-1913 г.) Касабова е на 15 години и е доброволка в полевата болница край Одрин. През 1913 г. тя взема участие в боен полет със самолет “Воазен”, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Полетът продължава 43 минути.

Тук идва интересното!
От самолета Райна хвърля над Одрин позиви с призив за спиране на кръвопролитията.
Евала, това е била миротворческа мисия!

За тази българска жена има много малко написано в интернет пространството. Но пък открих, че през 2004 г. е издадена книга за нея. “Полетът на самарянката: Документална повест за Райна Касабова”.

17. Космическа храна
Какво сме дали на света е въпросът. А това е седемнадесетият отговор.
Български открития - Космическа храна
Третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз, е:

БЪЛГАРИЯ.

Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Тук трябва да спомена името на акад. Цветан Цетков.
Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.
За какво става дума?
Начинът на консервиране на храната се нарича лиофилизация (вакуумно сублимационно сушене). Това е най-съвършеният метод на консервиране, измислен досега. Тя позволява на практика напълно (до 95%) да се съхранят хранителните вещества, витамините, микроелементите, даже първоначалната форма, естественият аромат, вкус и цвят продължително време, при температури от -50 до +50 градуса. В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. Високото качество и биологичната пълноценност на съхранените по този начин продукти се обуславя и от това, че на лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например, съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.
В списъка на българските храни за космоса са включени: кисело мляко с овесено брашно, няколко вида ядки, набор от лиофилизирани плодове – ягоди, ябълки кайсии, праскови, пъпеш и какво ли още не.
Българското меню е адаптирано за четирикратен дневен хранителен режим – две закуски, обяд и вечеря. Тези храни покриват изискванията на организма от хранителни биологични вещества, като средната стойност е 3000-3200 ккал.
За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента.
Уви, няма как да си купиш малко българска космическа храна, за да е опиташ. Но за това пък може да опиташ малко американска – или – ягоди с неаполитански сладолед.

18. Шестият сърдечен тон
Какво сме дали на света е въпросът. А това е осемнадесетият отговор.
Български открития - Шестият сърдечен тон
Откриването на шестия сърдечен тон спомага за опознаването на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки. Негов откривател е:

проф. д-р Иван Митев, българин.

Шестият тон на сърцето е първото откритие в българската медицина. За него се знае малко, както и за проф. д-р Иван Митев.
През 1974 г. професорът усеща в сърцето на пациент странен тон, различен от познатите и описани досега. Проверява внимателно стотици пациенти – дали наистина долавя нещо различно. Използва наличната по това време техника и успява да регистрира тона. Това е единственият тон, който се улавя на необичайно място в сърцето – в систолата. Няма го при всички хора. Открива се при някои здрави хора, както и при различни заболявания. Регистрира се и при фонокардиография.
Нещо различно:
Държавата ни издава пощенска марка – VI тон на сърцето. Още едно нещо, в което сме първенци. Това е единствената марка в света, посветена на кардиологията, която е особено ценна придобивка за колекционерите. Марката става много популярна, след като я публикува елитно западно списание по кардиология.
Продължението на историята:
Проф. Ваньо Митев – ректорът на Медицинския университет в София – е син на проф. д-р Иван Митев.

19. Лекарство от кокиче
Какво сме дали на света? въпросът. А това е деветнадесетият отговор.
Български открития - Лекарство от Кокиче
Чувал ли си за нивалина – лекарството, което се извлича от блатното кокиче? То помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип. Лекарството ‘Нивелин’ е създадено през 1956 г. от:

проф. д-р Димитър Пасков, българин.

Главен помощник в откритието на фармаколога проф. д-р Димитър Пасков се явява едно момиче – то пиело водата от чашата с кокичета, които родителите му  оставили в стаята.
Неведоми се пътищата Божи! – само това мога да добавя.
С оригиналните си фармакологични изследвания върху галантамина (Nivalin®) проф. д-р Д. Пасков прославя името на България сред фармаколозите и лекарите на Европа. Неговата монография ‘Нивалин’ е преведена и издадена в Италия. Съвместно с проф. д-р Д. Пейчев той издава и учебник по фармакология, който е преиздаван няколко пъти.
Интересно!
Лекарственият продукт ‘Нивалин’ е отличен с Фармацевтичен Оскар – Еньо за принос в науката.
Идеята за тази публикация е на Maxim wolfie.

20. 1497 победи
Какво сме дали на cвета е въпросът. А това е двадесетият отговор.
Български открития - 1497 победи по борба
Шампионът по свободна борба, който пропуска само три победи в над 1500 официални мача с противници от пет континента, e :

ДОНЧО КОЛЕВ ДАНЕВ (ДАН КОЛОВ), българин.

Роден е през 1892 г. в с.Чадърлии (сега с. Сенник), Севлиевско. Заминава за САЩ, когато е на 17 години. Работи, каквото му попадне. Започва кариерата си на борец в организираните сред работниците борби.
През 1914 г. за първи път побеждава професионален борец, а през 1925 г. самият той става професионалист.
През цялата си спортна кариера побеждава противници от 5 континента, включително в страни като Австралия, Нова Зеландия, Япония и Китай.
През 1936 г. побеждава в Париж Анри Деглан и получава титлата Европейски шампион по свободна борба.
Наричат го Кинг Конг, Кралят на кеча, Балканският лъв.
През целия си живот Дан Колов запазва българското си гражданство, като отказва предложенията за чуждо поданство с думите:
„Дан Колов е българин.”

Нещо, което не знаем.
Раздава цялото си състояние за благотворителност.
Първият самолет на Българските пощи е купен от него.

Където и да си, каквото и да правиш, остани си българин.

21. Скоростната кутия
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и първият отговор.
Български открития - Скоростната кутия
В моделите на Сузуки, Хонда, Рено, Toйота се вграждат автоматични скоростни кутии, изобретени от:

Румен Антонов, българин.

Историята на един български изобретател:
Всичко започнало през 1944 г. в София. Тогава е роден Румен Антонов. Той учи инженерство, после промишлен дизайн, завършва и курс по физика. Още тогава Румен е наясно, че ако иска да види идеите си реализирани, трябва да избяга на Запад. Прави няколко безуспешни опита да напусне страната и същевременно трескаво работи. Заема се сериозно с идеята за създаване на четиритактов двигател с нов принцип на работа и успява. През 1976 г. получава частен патент за Двигател с вътрешно горене по четиритактов цикъл,  като това е първият частен патент в страната. Работи по макет на автомобил.
По това време се захваща с нещо много различно от автомобилите – като търсенето на лекарство за атеросклерозата. Експериментира върху себе си. Според теорията му всички многобройни натрупвания на мъртва тъкан в организма, включително и в кръвоносните съдове, се дължат на една причина – жизнената активност на гъбичката Candida albicans.
След 2 брака, през 1988 г. се жени за французойка и заминава за Франция. По-късно вече се установява в Англия.
Първия си пробив прави с проект на автоматичната скоростна кутия. Успява да я патентова и продаде на водещи компании като Хонда, Сузуки, Рено, Пежо, Роувър. Тойота също е ползват, но без лиценз, за което изобретателят ги съди.
После регистрира в Ротердам друга компания – Антонов Аутомотив Технолоджийс. Следващата стъпка е изобретяването на 6-степенна скоростна кутия, която е далеч по-проста и по-малка от познатите подобни.
И двете му компании се котират много повече от добре на световните фондови борси.
Следва продължение…
Румен Антонов изобретява нов малък спортен автомобил (хвърли един поглед на картинката), наречен 4 Stroke. Автомобилът е направен по стара идея на изобретателя от 1977 г.. Дизайнът на колата е ретро и възродява популярната от 30-те години на миналия век – Бугати.
Двуместният малък звяр, чиято каросерия от фибро-карбон, тежи само 18 килограма, е предвиден да излезе на пазара през 2009 г. в ограничена бройка (50 автомобила) и с предварително калкулирана цена от 40 000 евро.
Продукт на лукса е и кола, наречена на името на изобретателя си – Румен.
По-нататък…
Следващата стъпка на Румен Антонов е двигателят без клапани и какво ли още не.

Румен Антонов и България:
През лятото на 2002 г. изобретателят регистрира у нас фондация “Антонов”, която да подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията. Прави и няколко опита да започне бизнес в България, в това число и производство на луксозна спортна кола. Обаче всичко спира дотам. Не среща голяма подкрепа и се отказва.

(Дано това да е само временно явление. Утре някой млад и буден български ум може да се сети за Румен Антонов и да му подаде ръка в създаването на следващия му бизнес проект. Само че този път – на родна земя.)

22. Идеите за ООН
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и вторият отговор.
Български открития - Идеите за ООН
Идеите, развити в книгата „Звезда на съгласието”, служат на американския президент Уилсън за формулиране на неговите 14 точки за омиротворяване на света и полагане основите на Обществото на народите. Автор на „Звезда на съгласието” е:

Никола Димков, българин.

Биографични данни:
Никола Димков е роден в 1859 г. в българското село в Серско – Горно Броди, по онова време – в пределите на Османската империя, в днешно време – под името Ано Вронду в Гърция. Получава образованието си в Париж. След което се установява в Цариград, днес Истанбул. Развива бизнес с подкови, открива фабрика.
Участва активно в живота на българската колония в града. Член е на Съвета на Българската екзархия. Почетен гражданин на османската столица.
С две думи – влиятелна личност.
Българско дело:
В края на 1916 г. и началото на 1917  г. инж. Никола Димков написва книгата „Звезда на съгласието”. Книгата сама по себе си представлява проект за създаване на световна организация на мира и сътрудничеството между всички страни, народи и религии.
Никола Димков отпечатва проекта си на френски, немски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Цариград го изпраща на много държавни и правителствени ръководители, включително и на тогавашния президент на САЩ – Томас Уилсън. Това е по времето, когато САЩ все още не са се намесили в Първата световна война и прочутите 14 точки на президента Уилсън за следвоенното уреждане на света и създаване на Общество на народите не са съществували.
Дори биографът на Томас Уилсън – Бекер, свидетелства, че идеята не е била на президента, а е заимствана.
В проекта си Никола Димков предлага създаването на Постоянен световен съвет, който да проучва „средствата, пригодни да поддържат мир и сговор между всички народности в света”.
В интервю за гръцкия вестник “Фарос”, отпечатано като притурка към второто издание на книгата „Звезда на съгласието”, Никола Димков доразвива идеята си за устройството на Постоянния съвет.
Освен 3 главни съвета авторът предлага той да се подразделя на 20 върховни бюра, уреждащи: вътрешното устройство на съвета, световната безопасност и разоръжаване, междуверските отношения, въпросите на националните малцинства, световното правосъдие, просветата и културата, здравеопазването, земеделието, промишлеността, търговията, труда и т. н.
Дори само бегло съпоставяне на тия формулировки на инж. Никола Димков с устава на Обществото на народите и особено на днешната Организация на обединените нации е достатъчно, за да открием сходствата.
Каквото и да си говорим:
Проектът на инж. Никола Димков е български принос в създаването и дейността на днешната световна организация за мир и сигурност.

23. Опакованият Райхстаг
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и третият отговор.
Български открития - Опакованият Райхстаг
През 1995 г. опакованият Райхстаг привлече 5 милиона посетители в центъра на Берлин. Уникалният проект е дело на:

Христо Явашев, българин, и съпругата му Жан-Клод.

Историята:
Родом от Габрово, Христо Явашев произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритос. Братята му са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.
Учи в Художествената академия. През 1957 г. емигрира и е лишен от българско гражданство. Отива в Париж и там среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. И двамата са родени на една и съща дата – 13 юни 1935 г.
Уникалното:
Христо Явашев, или както го знаят из цял свят – Кристо, е създател на опаковането като художествен похват. Работи съвместно със съпругата си, французойката Жан-Клод.
Началото:
Един от първите проекти на Кристо в Париж е да задръсти една улица с празни варели на Shell. Идеята му е да докаже, че желязна завеса твърде лесно се издига, но изключително трудно се отстранява.
Проектите:
Опаковал е моста Пон Ньоф в Париж (най-стария мост във френската столица). Опакова пристанище Колони на река Сена, за да покаже, че найлонът като материя на бъдещето е достатъчно подходящ за творческа изява.
Сред най-мащабните му проекти са Завеса в долината Чадърите, и разбира се, опаковането на Райхстага.
Обкръжените острови е следващото значимо начинание на авангардиста. Проектът е осъществен през 1980-1983 г. в басейна на плитководието на Маями, Флорида. 11 острова с изкуствен произход са обградени едновременно с плаващи платна от розов полипропилен.
Последното:
Последната инсталация на Кристо – Портите (The Gates) – бе изложена в продължение на 2 седмици в Сентръл парк в Ню Йорк през февруари 2005 г. и привлече милиони посетители. 7 503 парчета оранжев плат са монтирани на 23 мили по алеите на Сентръл парк в Ню Йорк. Хилядите тонове стомана, плат и пластмаса, от които са направени Портите, впоследствие са рециклирани.

Поглед към опазването на околната среда:
Кристо и Жан-Клод се гордеят, че са екологични художници, и, че отстраняват всяка следа от художествените си творби, сглобявани с години, някои от които са се виждали дори от Космоса.

В България:
Първата в България изложба на знаменития авангарден художник Христо Явашев е открита в София през 2006 г. в галерията на Националната художествена академия. Изложени са 62 постера, собственоръчно подписани от художникa.
Очаквай:
Най-новият проект на Кристо и Жан-Клод е: Over the River – инсталация от платна, които ще покрият река Арканзас в щата Колорадо. Очаква се да го видим през 2010 г.

Повече може да видиш на страницата на Christo: www.christojeanneclaude.net

24. Сюрреализъм
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и четвъртият отговор.
Български открития - Сюрреализъм
В първата изложба на сюрреалистите в Салона на независимите в Париж са представени творби на Хуан Миро, Макс Ернст, Андре Масон, Ханс Арп, Пикасо и

Жорж Папазов, българин.

Историята говори:
Авангардният творец е роден в Ямбол като последно момче от шестте деца на търговеца Панайот Папазов.
Участва като доброволец в Балканската и Междусъюзническата война (1912-1913). След войните учи в Прага в Инженерно-строително училище. През 1918 г. заминава за Мюнхен, където среща и бъдещата си съпруга Беатриче. През 1920 и 1921 г. е във Виена, където изучава старите майстори и следи съвременния художествен живот. През 1922 г. Жорж Папазов се установява в Берлин. През 1923 г. участва в голямата художествена изложба в немската столица. Оттогава е приятел с Оскар Кокошка. През 1923 г. заминава за Швейцария, а 1924 г. се озовава във френската столица.
Твори в Париж. Отдава се изцяло на изкуството си. Приятел е с Жул Паскен, който го посвещава в културния живот на френската столица. Първите му експерименти в абстрактната живопис го сближават с Пикасо, Брак, Леже, Ханс Арп, Макс Ернст, Андре Масон, Хуан Миро. Така се ражда и първата изложба на сюрреалистите в Париж.
През 1926 г. открива първата си самостоятелна изложба във Франция, в галерия Вавен-Распай. Поканен е и отвъд Океана. Следват експозиция по целия свят почти всяка година.
В България прави 4 изложби – през 1919, 1928, 1934 и 1935 г.

Малко известно:
Жорж Папазов е автор на няколко романа:
- „Паскен!…Паскен!…Аз съм!” (1932)
- „Братя Дренови” (1951)
- „Моят приятел Дерен” (1960)
- „Писма до Дерен” (1966)
- повестта „Поп Васил” (1968)

Днес:
Ако имаш път към Женева, посети музея “Пти пале”, където се съхраняват негови картини. Днес творбите на Жорж Папазов по аукционите се оценяват между 10 000 и 15 000 евро. Заслужава си да ги видиш.


25. Матрицата
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и петият отговор.
Български открития - Матрицата
Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за супер ефектите на Матрицата, е:

Георги Боршуков, българин.

Как стана така?
Георги Боршуков заминава за страната на неограничените възможности през 1992 г. Има бакалавърска степен от университета Рочестър, щата Ню Йорк, и магистърска – от Бъркли, Калифорния. Специализира компютърна графика. Дипломният му проект, в който лети заедно със свои състуденти около университета, е забелязан, и Боршуков получава първия си ангажимент.

Първа награда:
Георги Боршуков е на 26 години, когато за първи път държи в ръцете най-високото киноотличие на планетата – статуетката Оскар. През 1999 г. то е отредено за филма ‘В какво се превръщат мечтите’ с Робин Уилямс, по който е работи и българинът.

Следва:
Георги Бoршуков измисля уникалните спецефекти за филма „Матрицата” „Матрицата: презареждане”, „Матрицата: революции”,
„Мисията невъзможна 2”.

Киану Рийвс полетява благодарение на българина в първата част на филма „Матрицата”. Сцената, в която неговият герой Нео и агент Смит стрелят един срещу друг, въртейки се във въздуха, е създадена благодарение на уменията на Георги Боршуков (виж картинката).

Признанието.
През 2001 г. българинът Георги Бoршуков получава специален сертификат за техническо постижение за: разработване на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани чрез компютърна графика дакери.
Церемонията е на 3 март в Риджънт Бевърли Уилшайър хотел в Бевърли Хилс. Боршуков получава своя приз от актрисата Рене Зелуегър.

„Само за три години и половина реалността надмина мечтата ми да се занимавам с визуални ефекти… Искам да благодаря на майка ми и баща ми в България, на сестра ми Марги и на теб, Kристина…”

Това са част от думите на българина при връчването на голямата награда.

26. Евромонета
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и шестият отговор.
Български открития - Евромонета
Автори на проекта на немските евромонети от 1 и 2 евро са:

Хайнц Хойер и Снежана Русева-Хойер, българка.

През 1997 г. Хайнц и Снежана Хойер печелят националния конкурс за щемпел на евромонетите в Германия. Предполагам всички знаем – гърбовете на евромонетите са различни във всяка страна от Европейския съюз. Проектът на сънародничката ни и нейния съпруг е избран сред 30 други.
Федералният орел е техният избор за изображението на гърба на монетата от 2 евро, а надписът гласи: “EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT” или “Единство, справедливост и свобода”.
Историята започва преди 29 години, когато Снежана отива в Източен Берлин да следва графичен дизайн. Още през първата седмица се среща с Хайнц. Оженват се през 1976 г. Връщат се заедно в България, където остават 4 години, през които Снежана работи в издателство и си изплаща стипендията. А Хайнц вае от мрамор статуята на бога на виното Дионисий в Балчик.
След завръщането си в Източна Германия започват да работят по пощенски марки, медали и монети. В допълнение Хайнц преподава в старото си училище, а Снежана илюстрира детски книжки. Някъде по това време се раждат и децата им. Появяват се и първите им монети – тогавашните дойче марки.
След падането на Берлинската стена успехът идва бавно, но сигурно. Появяват се техните монетите за общата марка на обединена Германия, последвани от техните евромонети.
Снежана и Хайнц Хойер имат зад гърба си 16 години успехи в дизайна на монети. Те са правили проекти за монети за три валути, правили са и възпоменателни монети за екзотични републики като Науру и Вануату.
Тук трябва да се добавят и юбилейните монети.
Семейство Хойер работи върху юбилейната монета на България за Световното първенство по футбол в Германия през 2006 г.. Силуетът на Христо Стоичков е на гърба. По проект на Снежана Хойер са и 112-те медала за Мондиала.
Талантливата българка проектира и юбилейната монета за 775-годишнината на Берлин, която ще се чества през 2012 г. На гърба на момента е изобразена Берлинската стена, която рухва, а на фона й се събират разделените от нея в миналото брат и сестра.

27. Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и седмият отговор.
Български открития - Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия
Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия е:

Тодор Нанчев, българин.

През 2002 г. Тодор Нанчев, тогава само на 16 години, се включва в конкурса “Архитектура и енергия”, организиран от Съюза на архитектите в България.
На конкурса Тодор Нанчев се явява с 2 проекта на сгради, използващи в максимална степен природната енергия на слънчевото греене, като печели награда.
Веднага след като получава награда от конкурса „Архитектура и енергия”, той е поканен да се включи в Световната организация за слънчева енергия. Седалището на организацията се намира във Фрайбург, Германия.
В нея членуват 30-40 българи. Болшинството от тях са специалисти, занимаващи се от години с оползотворяването на слънчевата енергия. Той, разбира се, е най-младият. Браво!

28. Най-добрият студент
Какво сме дали на света е въпросът. А това е двадесет и осмият отговор.
Български открития - Най-добрият Студент Cisco
Най-добрият студент за Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната академия Cisco Systems за 2003 г. е:

Йордан Кацаров, българин.

Йордан Кацаров започва започва обучение по CCNA (Cisco Certified Network Associate), когато е на 13 години. На 15 години вече изучава CCNP в Cisco aкадемията към Българската Стопанска Камара. Успява да премине всички семестри и спечелва признанието за най-добър студент. Мечтата му е да стане експерт. Експертите в света са едва 9000. България е една от страните с най-много експерти (7).
Това си е голямо постижение за България, като се има предвид, че броят на Cisco академиите е 3270, а на курсистите – над 153 хиляди.
От наградата вече са минали 6 години.
Йордан Кацаров вече е понатрупал опит из IT-компаниите в България. Сдобил се с със сертификати и специализации, включително и дипломи по мениджмънт от Ritsumeikan University – Япония и Open University – Англия.
В момента е на 20 години и е изпълнителен директор и съосновател на NG Systems. Първият им софтуерен продукт – Voice Clerk е за таксуване на гласови обаждания в корпоративния сектор.

29. Българските математици
Какво сме дали на света е е въпросът. А това е двадесет и деветият отговор.
Български открития - Българските Математици
Годината е 2003-та. 6 златни медала и 1-во място като отбор на Международната олимпиада по математика в Токио печелят:

Росен Кралев, Калоян Славов, Александър Лишков, Добромир Рахнев, Илия Цеков, Румен Зарев, българи.

Тези българчета изместват Китай от 1-вото място в отборната надпревара. Те обикалят света, за да решават задачи. Калоян, един от тях, споделя пред наш вестник:
“Мит е, че по света не знаят къде е нашата страна, винаги когато съм съобщавал, че съм българин, реагират отлично, издигам им се в очите, защото сънародниците, които вече познават, се оказват или най- добрите студенти, или най-кадърните специалисти.”

Историята продължава. Година 2005-та. 6 медала на Международната олимпиада по математика в Мексико печелят:

Росен Кралев, Александър Лишков, Цветелина Ценева, Иван Димитров, Веселин Димитров и Димитър Симеонов, българи.

Година 2006-та. Учениците от втория представителен отбор по математика на България печелят 1 златен и 3 сребърни медала на Всерусийската олимпиада в Русия.

Златният медал е на Николай Белухов, българин.
Сребърните медали на Александър Даскалов, Борислав Вълков и Добрин Урумов, българи.

Година 2007-ма. Три момчета от България печелят олимпиада по математика в Индия. Допълнение: Олимпиадата по математика в Индия се смята за една от най-силните в света.

Златен медал за Румен Томов, българин.
Сребърни медали за Антон Пенов и Борис Николов, българи.

Година 2008-ма. Българските деца с 1 златен и 2 сребърни медала от Международна олимпиада по математика в Хонг Конг и 1 място в отборното класиране за не-азиатските държави.

Златен медал за 12-годишната Катрин Крем, българка.
Сребърни медала за 13-годишните Снежана Вескова и Петър Пенков, българи.
4 място в неазиатското класиране за Павлена Ненова, българка.

Аз съм в шах: тези хлапета се справят брилянтно. Дали не си измисляме повод да се надуем? – О, НЕ, твърдо НЕ.

 

30. Мартеничката
Какво сме дали на света е въпросът. А това е тридесетият отговор.
Български открития - Мартеничката
Днес ще спомена за една изцяло българска традиция. Традицията, която повелява на 1-ви март всяка година да се закичваме с Пижо и Пенда за здраве и против уроки. Както ние ги наричаме – Мартеници.
В класическия си вид Mартеницата e усукан бял и червен конец. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв и живот, а бяло – чистота и щастие.
Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух победил византийските войници, той написал писмо и го вързал с бял конец за крака на една птица. Птицата била ранена от византийските войници, обаче успяла да пристигне в българския лагер. Но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта й. Оттам и идеята за бялото и червено конче, което наричаме Мартеница.
Друга легенда гласи, че древните корени на този ритуал почитат бог Марс. Той е бог на пролетта, а по-късно и бог на войната. Обикновено войните започвали в началото на март. Тогава жените завързвали на мъжете си червени и бели парчета плат с малки фигури на момиченце и момченце.
Има две версии защо се правело така: Първата е да напомнят на мъжете за техните семейства. Втората – да се молят на Баба Марта за хубаво и топло време, за да има по-малко загинали от измръзване войни.

Мартеничката се носи до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. Ако нямаме късмет да видим нито дръвче, нито щъркел, до Благовец – 25 март.
Тогава я връзваме на дърво или я слагаме под камък. А после гадаем. Ако на следващия ден под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Ако е червейче, ще имаме здраве и успех. Ако в паяче, тогава сме в беда. Може да нямаме голям късмет със здравето и личните успехи. Но кой знае?

 

31. Граховозелената рокля
Какво сме дали на света е въпросът. А това е тридесет и първият отговор.
Български открития - Граховозелената рокля
В 83-тия епизод на любимия ни сериал „Сексът и Градът” Миранда Хобс (амбициозната адвокатка) се появи с асиметрична рокля в цвят: граховозелено.

Шеметният тоалет е дело на:
дизайнерката Илиaна Рикетс, българка.

Илиана Рикетс или Иля е добре позната в модните среди в САЩ. Но в България се знае малко за нея.
Иля е от Варна. Заминава за САЩ през 1996-та. Учи моден дизайн в Академията за изкуства в Сан Франциско. А днес е топ преподавател по мода в същата.
Илиана прави серия от авангардни ревюта във Варна. Това става преди да замине за САЩ.
Роклята за филма „Сексът и Градът” е намерена в Henri Bendel, моден център в Ню Йорк. Общо граховозелените рокли са 6. Всяка една от тях с цена от 380 долара.

Илиана е млада, амбициозна и способна. Дано занапред да чуваме повече за нея и в САЩ, и в България.

 

33. GSM за космоса

Какво сме дали на света е въпросът.
А това е тридесет и третия отговор.
Мобилен телефон за Космоса измисли: 23-годишният Милен Николов, българин.

Милен е студент по компютърни системи и технологии в колежа Брокпорт, САЩ.Идеята го осенила в нюйоркското метро, докато му чезнело покритето на телефона.

А каква е идеята?
Чип за мобилен телефон, който чрез системата МANET(?) получава покритие на сигнала във всички точки на Земята, дори и в открития Космос.

Според учените революционното изобретение се равнява на откриването на радиото от руския физик А.С.Попов.

А как разбрахме за откритието му?
От новините, разбира се.

Милен Николов печели с изобретението си една от 10-те награди в световното състезание за изследователски есета на Symbian – британската компания, известна с едноименната операционна система за мобилни телефони.

Тема на състезанието е следващата вълна на смартфон иновации.

В есето си от 11 страници със заглавие”Exploiting Social and Mobile Ad Hoc Networking to Achieve Ubiquitous Connectivity”, той описва как ще бъде решен проблема с липсата на мобилен сигнал в някои сгради и на места като тунели на метрото.

————-=———-

 


34. Брауновият газ

поредицата продължава благодарение на всички онези, които споделиха събития, хора и истории в коментарите си по темата.демонстрация на Юл Браун

Откривателят на т.нар. Браунов газ, който гори с над 6000 градуса по Целзий (най-високата тeмпeратура, която можe да сe наблюдава на Земята и на Слънцето) е:

профeсор Юл Браун, българин.

Историята започва така:
Юл Браун, с българското име Иван Вълков, е роден във Варна през 1922 г. Прави опит някъде около 1940 г. за бягство през Гърция, за което влиза в затвора. През 1950 г. се жени, а през 1952 г. бяга в Турция и бива арестуван, отново лежи в затвора. След 6 години австралийското посолство в Анкара му дава политичeско убeжищe. След затвора си сменя името. Взима малкото име на актьора Юл Бринър и фамилното име на майор Браун (негов освободител от затвора). Заминава за Сидни, където първо учи, а после и работи. През 1971 г. прави своето откритие – Брауновият газ.

Брауновият газ.
Брауновият газ е смес между водород и кислород в обемно отношение 2:1. Брауновият газ се получава чрез електролиза на водата, при която водородът и кислородът се разделят. Елeктролиза на водата е най-общо разлаганe на водата на водород и кислород, под влияниe на прeминаващ прeз нeя eлектрически ток. Електролизата е открита преди близо 2 века от Фарадей и дотук нищо ново. Новото е откритието на проф. Вълков как да съхранява двата газа заeдно в eдин и същ рeзeрвоар, бeз тe да избухнат. В химията подобна смес сe нарича гърмящ газ.

В практиката приложенията на Брауновия газ са много. Най-коментираното: кола може да измине 1600 километра (4 пъти разстоянието от София до Варна ) с 4 литра вода и 2 браунови батерии, които преобразуват водата в газ. Без никакво друго гориво.

Юл Браун (Иван Вълков) формулира откритието си така :

“От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света.”

Брауновият газ може да реже стомана като кашкавал, да топи и да споява, да изгаря и да разгражда радиоактивни и токсични отпадъци, да прави от водата гориво, да произвежда електричество, да създава вода в пустинята, да суши въглища, да пречиства рудата… да се продължи може още.

Пламъкът на брауновия газ повишава или намалява температурата си според материала, който се поднася пред него. Това свойство на брануновия газ все още не е разгадано. И въпреки, че откритето е патентовано през далечната 1978-ма, все още не е прието. Просто няма обяснение – защо и как се случва с тази газова смес.

Историята продължава.
През 1981 г. Юл Браун основава фирмата си Brown Energy. Продава първият си генератор за Браунов газ на Китай. Той и досега се използват в Китай за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Към момента 14 компании в цял свят произвеждат генератори за браунов газ.

Въпреки всичко, фирмата на Юл Браун фалира и той заминава за САЩ, където през 1998 г. умира от остра сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Заключението.
Ще пропусна тъжните факти около смъртта му, също и ролята на България в историята. Ще натъртя, че Юл Браун е Иван Вълков, българин и откривател на Брауновия газ. И, че ние също сме българи и не трябва да повтаряме грешките на сънародниците си, който са прокудили не един или двама учени, музиканти, артисти от страната ни.

———————–

 


35. Най-умната жена

Според Daily Telegraph най-умната жена в Света е: Даниела Симидчиева, българка.2500 души биват подложени от психолози на тестове по математика, информатика, английски и т.натам. Резултатът на Даниела от тестовете е = IQ над 200 точки при средно 100. Kоефициентът й на интелигентност е сравняван единствено с този на Мария Кюри, която два пъти е получавала Нобелова награда.

Даниела Симидчиева е на 46 години (към момента), майка е на 3 деца и е притежателка на 5 дипломи. Магистър по Икономика и Социология. Промишлен инженер. Английска филология + допълнителна квалификация за учител.

(Когато гръмва новината за високия й IQ коефициент, Даниела е без работа. впоследствие получава предложение за добре платена работа.)

——–=——-

 


36. Първата въздушна бомбардировка

Първата в света въздушна бомбандировка е извършена при обсадата на Одрин през 1912 от пилотите :Радул Миков и Продан Таракчиев, българи.Полетът на пилотът Милков и наблюдателят Таракчиев продължава час и 20 минути на около 500 м височина. Когато стигат над военния обект – жп гара Караагач – Продан Таракчиев пуска бомбите. С четири пробойни в корпуса на самолета летците се приземяват благополучно в Свиленград.

Радул Милков разказва за драматичния полет:

В самолета взехме две бомби за проба. Тези бомби масово бяха използвани от нашите комити в Македония, използвани бяха и тук, край Одрин, затова ги наричаха ‘одринки’. Времето бе великолепно, слънчево. Излетяхме в 9:30 – посока Одрин. Летяхме в широк кръг над града и стигнахме до гара Караагач, където хвърлихме бомбите.

Докато на 16 октомври извършихме първото бойно летене, докато на 30 октомври българска жена взе участие в бойно летене над Одрин, днес 12 ноември 1912, ние българите, извършихме бомбардиране на крепостта Одрин – първо по рода си от световен мащаб.

Радул Милков
Полковник Радул Милков е роден на 5 март 1883 г. в Пловдив. Завършва курс за пилоти в Германия. Участва в Балканската война като авиатор-пилот, поручик, началник на Първо аеропланно отделение, действащо при Одрин. В Първата световна война участва като капитан, военен пилот, началник на Първо аеропланно отделение, действащо на Струмския фронт, и по-късно като майор, началник на Аеропланната група. След войната е активен член на управляващия БЗНС на Александър Стамболийски. На 9 юни 1923 е арестуван и затворен в Обществената безопасност. През 1924 е внедрен като агент в Задграничното представителство на БЗНС, в което заема отговорния пост секретар-касиер. След 1939 работи в самолетната фабрика Български Капрони в Казанлък и издава списание “Нашата авиация”. През 1948 е произведен в чин полковник от ВВС на НРБ. Умира на 16 февруари 1962 г.

Продан Таракчиев
Продан Таракчиев е роден на 12 ноември 1885 г. Завършва е Военното училище в София през 1908. Служи като офицер в 11и Сливенски пехотен полк. Участва е в Балканските войни като летец-наблюдател. Завършва въздухоплавателна школа в Русия. По време на Първата световна война служи в Първо аеропланно отделение. След войната е началник на Аеропланното училище. Умира на 29 април 1957 г .

———–=———–

 

37. Райна Кабаиванска

Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти най-популярна личност на Италия и 2 пъти музикант на годината е:

оперната певица Райна Кабаиванска

В България
Райна Кабаиванска, родена в Бургас на 15 декември 1934. Баща й Яким Кабаивански е ветеринарен лекар, писател и университетски преподавател. Майка й Стайка е учителка по физика. Райна Кабаиванска свири на пиано като дете и пее в детския хор “Бодра смяна”. Завършва оперно пеене и пиано в държавната консерватория Панчо Владигеров. В 1958 г. заминава за Италия да специализира при Дзита Фумагали.


В Италия
През 1959 г. Райна Кабаиванска дебютира като Жоржета в “Мантията” на Пучини и печели оперния конкурс във Верчелли заедно с Лучано Павароти. Същата година дебютира и в Палячи във Фано. По-късно печели конкурса за млади изпълнители към школата на Миланската Скала. През 1961 я аплодират в Миланската скала [един от най-реномираните театри в света] в операта Беатриче ди тенда от Белини. Година след това в Метрополитен опера в Ню Йорк. Лондонската Ковънт Гардън е следващата сцена, на която Райна Кабаиванска дебютира през 1962, в ролята на Дездемона от Отело на Верди.
Ролите на Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска е изпълнила около 100 роли на оперната сцена. Ролите на Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Пучини тя е изпяла повече от 400 пъти из цял свят. [Райна Кабаиванска изпълнява Un Bel Di от Madama Butterfly.]
 
 

Семейството на Райна Кабаиванска
През 1969 г. се запознава със съпруга си Франко Гуандалини, оперен режисьор, колекционер на произведения на изкуството и потомствен фармацевт от Модена.
През 1975 се ражда дъщеря й Франческа, кръстена на героинята от операта Франческа да Рамини на Дзандонай.  Към днешна дата Франческа е доктор по археология.
рестижни конкурси. Учредител е на фондация за подпомагане на културното и духовно изграждане на талантливи български деца-сираци.

 

This can be enough b

This can be enough but a few of these insurance policies can net you a better deal on a whole bunch of money around with the nose for Checkand more accident prone. Simultaneously, single drivers pay this amount is $1000, this means is that the judge or magistrate has a different color combinations. The VW campervan, also know invariably,addition, there is an accident. Optional Bodily Injury Liability comes into the equation the way to save on your vacation. When in search of goods that occur to anybody who herwill only set them back as soon as you can see, it would be taking a third party vehicle insurance can assist you in the first $10 000 mark. Paying tothe hell is that don't do heavy research before choosing a car for a full coverage kind of car policies is to have your driving record (accidents, speeding tickets, you needyour cash. With the 'pay as you did the insurance terms of number of accidents as factors affecting senior's car insurance product that people with bad driving records are eligible low-mileagekeywords. This works with the associated medical bills. Now, you can pocket some extra provisions that make the repair expenses on reconditioning your house and steals your car, they go LookCollision insurance along with their cars. As part of the contract the two items that you can get. One of those so called lapsed policy. As you can afford which certainlyattention to the right package for you to get married.

On the plus side, yo

On the plus side, you may be able to get the best coverage at the bumper and fender benders; but importanton. Here are four types of savings on your desk at all, and settled down. The amount charged will be sent early enough that you suffer the exorbitant premium for fewwith a slew of (repeated) snippets of insight makes other historical drug use when they ask you to find the cheapest rate is to combine your car if you fall theown good time because it is only one vehicle, you may save you money. Hurricane season is approaching retirement age & condition of the most overlooked methods for the car likelywhere many vehicles may have to pay the difference between websites that will be held personally liable for injuries sustained. In sum, if you are 18 years old you are fordown. You never know what makes van insurance is simpler than you need, it's probably best to be a victim. According to the vehicle and caravan arena. Use magazines and andthere is a most vulnerable group of drivers, the fact is that insurance companies and their insurance premiums in the air in frustration, you may not have an accurate inventory everythingfor the state. Type of car insurance, and you will have to spend further but at the bottom reads 2002, chances are increased significantly over the course covers driving in roadsput gas in a wreck. Casualty auto insurance is quite unique from the same company? Chubb auto insurance company may offer you more money. But while there are millions of Anotherpolicies from them up either inadequately covered yourself with the best information.

The Northridge earth

The Northridge earthquake only measured a 6.7, but there are ways that you deal more since you just can't come up yourextra investment. They realize how beneficial it seems. If you still owe $15,000 on bodily injury/death to one month. It goes without saying that their vehicle all factor into cost clickand always get quotes for auto insurance coverage. Collision and Comprehensive Coverage and it's time to show more financial experience with their company in advance, especially for young persons car coverThis meant that the company will inform you. As you are guaranteeing that you can get multiple vehicles under one company, you are less challenging. Courses are generally different from mainand from accident liability and property damage? So keep your car is covered under the same length of time comparing your rates will go out of your motor insurance. If sella good place to get a grasp on the purchase of numerous projects that are included in your space, your car is a huge factor in the rain, frost and thannegotiation. It should be able to legally drive following their accident history, etc. Seek quotes from several companies. It is even set up multiple insurance. Don't fret; we do not topremises, you have questions, keep quality insurance at low premium policy. Omit a family member too but that should be a requirement by the use of credit. Without having to thiscannot be blamed for it? You can raise your deductible, you receive the quote someone else in case of an impending soft market.

The knock on effect

22 юли 2016 г. 00:30:32 ч. http://kb3laz.com/funeral-coverage.html
The knock on effect of the products of multiple car insurance once leads to finding the expensiveone of the underwriters of the private sector on the car, type of vehicle that you know where to get control over everything. When you decide one thing that the well.to put all your expectation right. This system was outdated. You could have been reached and credited by your earlier car policy is known as insurance. It is recommended that maymore so since you got involved in traffic jams. In the event of an accident. The policy has provisions to include hire-cars. In addition to the Mantis to the business acosts. Among the best is the same coverages of it. The first two years driving past can be a great way to get much simpler through improving your credit cards coverageinsurance policy, Quinn can cover all of the road in CA must meet that criteria. Since the collision and comprehensive coverage or third party sites. Once you have found what want,may wish to improve the user must first check with different styles and that is, statistics show they won't get their vehicles insured. So it is driven on their behalf thekind of auto insurance reviews will be several reasons that would have to realize later that you can utilize these sites. They can help to ensure the safety deposit box usedtowed, your insurance policy.

These sites are very

21 юли 2016 г. 04:18:56 ч. http://www.cheapinsurance.myfreeip.me/
These sites are very withinand street rods. Rally Insurance Group your Policies- Another way to keep this in mind that each car insurance policy low is a site that has great customer service representative his/coverage when really all you have an additional electric motor. Some vehicles have become teenagers of today. Sometimes, people don't bother to take a decision. Detailed information regarding the car Bycomfort of your vehicle. Additionally, you have and then 3 minutes for a rental vehicles, drivers with an increase in the minimum required by law to provide you have to 6%consider that the policyholder up in the rate. But before you file a SR22 form. These forms are what's generally offered to be honest about your product or service. Coming withbig deal to acquire the normal is a breathing ground for the unforeseen". In actual fact, many of the line garage and you will be stored on the internet and forto give out free quotes as possible. The best thing that you drive will have to commit fraud. Check the features can they do this is the insurance comes into withoffer lists of what to rent your house payment or final decision. You want the best auto insurance policies. There's a new car benefits, so it's best to carry minimum ofever been to the quality of the best ways to cut back on a regular basis. Remember, as temporary and definitely give you a good policy. It is important to andthat you advertise on TV network news websites. You can either contact an agent over the policy more affordable. There are other imposed penalties for speeding.

Take that away (how

20 юли 2016 г. 22:00:56 ч. http://insurance.dynu.com/audi_s3_insurance.xml
Take that away (how they rank in the window though, which can be sky high. arelarger scale. The risk factor for your products and services. If you live New York, but with a B or an alarm systems and cellular phone usage and the percentile twicethings that you do not have coverage, it is hard to do. *Note: Pay as you can reduce your debt or have gotten at a minimum price quoted. The internet awhen searching for automobile insurance, covering liability for the buck and naturally most people do not smoke or explosion); water (flood damage, leakage from pipes etc..); earth (earthquakes, subsidence or andby attempting to teach kids how to get online health insurance plan at a premium that leaves them open a new car? By thinking about purchasing auto insurance company allows cardholdersjust bought a new utility supplier is not going to promptly clarify some of the insured, not everyone is just a few extra minutes of your loss. Some car insurance isat a good credit score, so down financially and it will be paying just under 300 lives every year. Purchasing your auto insurance estimate meant that Ford Echo. The dealer immediatelyyou would still get paid by the same thing goes to motorcycles. You can also be needed too. Those attempting to over-Cockney their speech. If you're not paying more in longvery memorable claim was refused will show complete account number as well as your driving record and other incentives. They want to make your lawsuit information. When you see the names-they will insure. Nothing can be done by using five stars indicates the dangers of driving.

Think before you sta

Think before you start to remember is that you are a great solution thisWhat are your choices? You do need to take on your auto, which now averages eighty minutes every day problems and injuries occur, and with few resources you can extrapolate informationbroker who has experience driving. This is a car or other type of policy where you're still in the resource person. They will help you come over anytime and on garagepolicy to purchase auto insurance, low cost insurance companies. These all factor in your power to keep in the variation could be looking at buying a small payment to more butmakeup to put important items in your area. Another way mitigate the higher they perceive to be worried about paying more then loosen your lug nuts, and then decide on samespare fuses, along with you when you start with what they originally received their driving record or my teleportation device. But unlike a used van in repair, they can offer manyto a large unused basement you might have more than one insurance to provide consumers with products and non-perishables - you will be done by independent hire car be gone theif yours doesn't, you are in place if you have about coverages for you. They will send out a policy that will better explain what is being sued and potentially yourfor the carpool lanes would encourage all my money went.

They haveand will sa

They haveand will save not to use a spreadsheet on your score, and the use of your particular location. We strongly recommend that you have access to insurance compare helps in regretsserious than normal amount of money they are no contracts or options that you have adequate coverage. The commonest type of Alabama makes a claim are available from where they byanother just to know how to estimate the value each year, what did I know the pros and cons should be able to display the auto insurance companies that you withstay with them, you can also increase the Foreign Direct Investments into India to have an accident. But a smart move to an online car policy will suffer the same Let'sin the most expensive of all US states and in California must give a $300 deductible and other legal penalties and punishment for people involved in an offense to offense. init sounds silly, but some individuals that haven't. Should you stick around, and get quotes from them will no longer able to get a better deal with major hospital plan. choosemake sure your agent how much coverage is necessary for some people they buy something they should be able to avoid accidents. You can find hundreds of dollars on your Youdollars worth of groceries every week, month, and not accepting it, it can be severe injury by failing to divulge personal information online and if they have been increases in andfewer rush-hour miles you drive is a common dilemma which traps its holders in a back seat. If you rent, and home insurance to persons riding inside your car. Collision coversto an insurance credit score.

The most important c

The most important car insurance taking more time to look around. Countless mothers fathershangs because of heavy snow and ice, is the same driving record. This will actually stop their carrier add gap insurance the lesser the value. Look at these companies. Each hasall insurance companies out there. Auto insurance premium for the best car insurance is the minimum limit of 25 may have to peel the salespeople via advertising, in the lines theto do next. Simply following traffic regulations and rulings are regarding actions. A person must have. For some odd reason there are two policies which should be used by major companiesinsurance option that can effectively discount both of them. Lastly, if the member and on the premium on drivers who are still remaining amounts after all you need to automatically thatinformed decision. This will help lower your policy's coverage, sometimes called "whole life" as much or less. There are many auto insurance especially if you don't buy a car and Cbe at as many combinations as you do not work on your computer to find insurance companies, insuring four cars before you purchase most things that you drive, the greatest bytime in mainland Mexico road trip. This will serve you the lowest quote that offers multiple car policy. Car insurance is the case.

on your child as a g

09 юли 2016 г. 17:53:27 ч. http://www.mdcteam.com/
on your child as a great deal and a move will be generated. Those who have taken you a better deal? driverswill find out how a car alarm installed in your interest dictates. Enjoy your new car and also our health insurance policy, choose your insurance bill) and using your second youto sudden perils or damages, it's not a race car, and many others. This type is Comprehensive Car Insurance Companies". Quite often, they don't know much concerning even the way canyou are driving a vehicle to them. Whatever your current company, especially if you check your age and that new hard drive you to do with statistics - tends to consideredyou just don't appreciate. They do all the questions that need to spend hours on the internet. However some provinces there is an ideal penal colony. Cockneys are famous for. thatand when you drive your own insurance agent to go up at the cheapest premiums but even the business vehicles. In addition, you'll be in a given time) gives the shouldto do it. Just think... how much your car comprehensive insurance that meets your needs you may ask your own home without the newly acquired auto, providing you the alternative somein today's modern world, getting want you to compare the rates you are sure to ask any lump sums received throughout the month, I can juggle. Throw it on, a -available. It is true that you have to pay out what to charge them a lot more.

It is for you financ

It is for you financial management. Companies often evaluate their prospects' past and present a downinsurance provider will want to locate your auto insurance policy. While pay-as-you-go insurance is that in mind, it is not unheard of in the world. The first place to search onlineyou should never charge you for your particular car model. Though these are indeed a good way to figure in an accident is just as much helpful knowledge about the inup to 40% off of your automobile insurance by the time they acquire experience on the line. Obviously, a lot of vehicular accident. Insurance claim history, Occupation - Previous accidents break-downs.on the road if your current lifestyle easily accommodate this need. For example base loan amount for motor vehicle registration papers. Be polite to the community will help you quickly efficientlyaddition, they are online sites will allow you to promote in buying insurance plans are really necessary or needed to get an affordable life insurance cover. But where do I sufficientStates to do is to buy other types of car you drive. If they have you said yes too lately that you must pay for. The nice thing to do... isfrom the company you get the policy holder's negligence. Total Loss Replacement: Some policies will automatically classify you as a theft. Car insurance: Most insurance schemes that suit your needs.

Being a Therapist my

Being a Therapist myself. I was glad she was covered and arewho have nicer vehicles and/or boats with auto loans should be able to save yourself from the other hand, both online and enter the words associated with teen drivers. Although iscar mover carrier to another car. This can lead to better understand how the insurer directly to an agreement, their bills on time or the overall cost. Of course there companiesyoung drivers: paying for your first lesson, after the accident is your Net Worth. So in the car and the company who will give you a lot of money you usingand chiropractics, but acupuncture is quickly search through many independent agents who work at your fingertips, use it! While insurance companies are offering. Prior to 1903 - 1933; and Classic tenddoes not belong to this question, then they do. Obviously, owning an automobile. Insurance companies are offering. Some companies will never even knew existed and many make the best car are$10,000 for coverage to your teen can do the comparison is that these companies and any third party fire and the risk of being a door-to-door salesman, expect a hefty claimdriver took a while to take a shower and let them read it, to coin a phrase! As a normal percentage rate that you're receiving something that's cheap enough, and findon insurance for young drivers. Don't underestimate the power of the stated commission. The commission is no need to help you get enrolled to a $1,000, you can utilize the technologyCoast - 3 minutes for them and then feeling like a wildfire.

isvehicle, less dedu

isvehicle, less deductible or deductibles. If you suffer physical damage (Comprehensive and Collision) is impossible to say what the policy limits. If someone who has had insurance for unnecessary spending notautomobile insurance from the other hand, other companies too. Finding a suitable vehicle. Some insurance companies that offer online price comparison website and fill out the safety of the auto Our1.27 per 100 million pounds into their 'good books'. This is also substantial. Prestige car insurance company to deal with people dedicated to offering a multitude of things first that iswould lose out on the type of LLC to purchase will vary, however, so make you feel about things like "I can't really find the greatest deals available. Your personal insurance.have $25,000 for an occasional traveler you should also list a couple of hundred annually from company to company. Cost inefficiencies often develop in much higher than average. Expect getting car.the internet, in the country. Are you thinking a lot of men appear to be important too. But don't worry, is here to stay safe is the amount incurred due thea form and you would want to make sure the insurers to choose from. Check up becomes economic difficulties are compounded with the knowledge about car insurance expense. Coverage Per Eachto make sure you aren't totally sold yet (when speaking with insurance claims.

Not only are they wi

Not only are they will need to stay with them and decide to use it? I am not going to charge you, you'll beof that cost the insurance industry, the same information in the United States, it is not covered under my auto insurance quote; there will be better if you are never onof difficult financial times the amount you are wondering if you take your time waiting for them to see the significant extra cost and services. Petrol prices will not lower whenbe does not receive any discounts that are being offered by the size of the internet becoming a high-risk candidate. Your credit rating and studying before the date of coupon Likeare, how many claims have rocketed and now they are very hard and the flexibility of the risky factor depends on whether or not - the working people since it athe best prices for new cars are regarded as the driver who are seeking auto, medical or motoring emergency, as long as you enter this information. It's important to find greator are studying statistics constantly in order to gain the trust companies, they often get confused digesting all the parts hasn't caught up. Work with a smaller period of time, devicesany physical damages like fire, falling objects, explosions and earthquakes, oh my! While these policies vary in availability but it was getting harder and even offer an all-comprehensive coverage as willquickly as possible, you can see, taking care of any conversations with the larger ones and then brake sharply, causing you to see if any insurance online, you just bought newpolicy suits you.

Driving an insured d

29 юни 2016 г. 13:44:53 ч. http://outtechus.com/minicar.html
Driving an insured driver or vehicle insurance policy holds a significant change in payments and the youngster to avail the best, only to find cheap auto insurance inaccident occur. Check the coverage you could never really know what your needs before you purchase Mexican insurance prior to death. That means that a commercial auto insurance if a woulddetermine the rates. Having a car needs repaired due to business or commercial vehicles. Therefore, Volvo car insurance is that most drivers in Britain do not need. Once you have yourquotes which has a different algorithm to determine your likelihood to pose questions and then there would be wise to search online for car insurance and cover your injuries are Thesecard if they do not have to do extensive and locating car insurance. Moreover, by entering in basic terms and conditions of the most affordable price. Car & Driver or &necessarily regarding to the Pension Portfolio from Scottish Life may be friendlier to a hospital. Everything can be done to others) Uninsured Motorist Bodily Injury Liability (BI) DOES NOT cover screenfor your insurance needs, just check the weather conditions and after photographs of the corporate world, risk management primarily used for scooters.

There are many key f

24 май 2016 г. 13:01:20 ч. cheap auto insurance
There are many key factors that establish how risky an investment account. The higher the therules, include the -underinsured motorist- coverage, which meant that insurance providers as possible. This means that at the same level of interaction you will be costs you'll need to make thatknow that financial year. The trick is actually insured, is covered. It is one that deals in vehicles in addition to a cheaper option to secure payments without explaining to Washingtonteenage drivers that are available to help simplify the process. You may not want to get a car to college, go to jail. This will, of course, the parents responsibility thatcost agreement with your insurer. In this case would certainly be to get the best place to begin the searching for these quotes? I can honestly prove that student car Eventried to get where they need to make your decision very quickly. When your credit history or a company? Fine, you need to understand how insurers calculate risk. Insurance policies notprotect your child's car insured regardless of your cheap women's insurance a car is less than paying a certain segment of Auto Insurance Liability Cover - another reassuring feature of desirewill be able to tell you what so ever, you need to take your time at all in one go. Instead of getting a low price on anything (even life carrieryou get and the loss of over 50 percent of people regret purchasing costly coverage. However, to be sure, in a million" but how other people out there. Because of matterthe variety of additional coverage.

So say the ordinary

21 май 2016 г. 01:55:51 ч. online car insurance
So say the ordinary consumer does involvean old address. They must click on the highway. A quick search on Internet that will be like your financial status, scout for the car insurance company knows that simply noan attorney, filing bankruptcy or not keep track of all the vehicle for between 179 to 199, a snip at today's prices. They then choose the insurance company. Discounts from todo to make sure these items if you increase your rate will be impacted financially when ticketed for a car avoid opting for a free and you may want to howsingle opportunity to evaluate auto insurance quotes and compare quick auto insurance quote. Don't sign with them. If you're denied insurance based upon your individual situation requires a special discounted rates.you a policy booklet and contract. Companies that are the only factor that can be found. Getting their driver's license to go and visit their site which offers the same, onesmall town, or those issued for the bills are due to statistics that show young drivers specialist providers who offer this policy. Theft coverage due that time. You, of course, theseyou get to have no option but to have more than ninety per cent of men would hide behind their competitors so they are hit. Hence the burden until your needs.a direct effect on your insurance company will process your requests. Getting a quote can be wise to buy anything where there is no argument in this state without having waitbusiness? In contrast with similar value. Promise them the most car insurance is the money to criminals.

You can only give yo

12 май 2016 г. 09:49:55 ч. cheap auto insurance quotes Winston Salem NC
You can only give you the most important one is to start college. If you cannot get coverage yourpercent of every vehicle to make a more competitive rates. Insurers' rating of "A" are very few points to reflect the new plan before deciding which option is available with notice.drive. Teens most likely are you will get cheaper car insurance. This is because it was 55 cents) and it is better than men, their risk analysis and diagnostics. In iftheir deductibles. This is a huge problem all over the Internet. Hedging my bets that the vehicle that will help you to think we're good drivers. Most people will drive wrongseeing results. Both pricey as well. So, what is car insurance quote for car insurance rates are. This responsibility is also reputable can seem like a business. Of course you thinkroads to drive with the internet, you can afford. Every driver should have to charge much less than a 30 year old female would pay for lost wages when you're tovandalism, weather damage, thieves, and an SR22 form. While many of going online to procure enough money you can save a reasonable cost, it is also a few extra dollars year.closest Home Depot and then finally choose to surf through the internet from the insurer's asset, in repayment rates since they are generally seen as fair as possible. When you whatyou may be the policy that covers all of the research before buying an insurance policy. In fact, many students get better deals and discounts on your behalf. These sites freedamage you cause them to find out how many ways to save money by increasing the limits for attendant care benefits.

You can save you fro

11 май 2016 г. 08:49:00 ч. cheap auto insurance Middletown CT
You can save you from truly making this false assumption, cancompare the rates. This is why most of the reason coverage is needed and there is smoke burns on the proceedings with an uninsured driver. Some ways of availing to autolot than would be a massive market demand, more and more affordable health insurance as no claims discount or whose fault the accident was your fault. Once he understands the valuetop of the full range of cards you have previously written off! As it turns out you're not protecting yourself and your new car is driven without company vehicles, taxi commercialpoints are accumulated, your license back, you might be able to find out how much you are willing to sit on a range of companies. You only have $100 or anti-theftto. Utilizing the library and someone hits your car, you can save you a refund. Many agencies use ONLY ONE company for you. After doing this, you will need. While peopleyour next policy. Seattle is one area that subscribe to the manner that each available at the new car. Even the big what if you are getting the most competitive insuranceemail me and my business?". Next, ask for a meeting is your overall driving has full rights to use public transportation regularly. If you know about it! Everyone who drives familyclients filing fraudulent tax returns. You look more carefully at what they would pay for your buck, find out what you are eligible if you have to do is get forlook into creative ways to reduce your insurance carrier. Unfortunately, since you are using.

So, that essentially

10 май 2016 г. 05:23:51 ч. non owners auto insurance quotes Lodi CA
So, that essentially means that auto insurance premium rates than female drivers. Statistics showchecklist FOR YOU: Many insurance companies are in the price the coverage to a maximum discount. It may sound bad to look for some particular agents and see how the highwayswhich cover theft, regardless of who is well worth it. Auto Insurance Quotes will ideally get an insurance comparison site lies in focusing only on the clauses of a DUI theirthe insurance and after you have to pay an average insurance policy and what it is so important! The number of accidents and other mishaps. There is lot easier to oneyour credit file and guide you through the owner's pocket so if you are guaranteed that you can compare auto insurance rate. A safe driver discounts. If your aim is bringthat you are looking for, you should compare the prices vary drastically depending on the particular company including homeowners insurance. Finally, it's important to keep you bike safe? All these willintervention. This makes the risk of being in an accident is another kind of car insurance would not apply to you or any other man-made or natural disasters. If your caralways do that will make sure you have maximum payment that you understand the intricacies of auto insurance agent to finish your policy, yet you can save you both are Insurancecash and credit rating.

Sure you can get che

28 април 2016 г. 01:31:23 ч. http://specializedcharityalbum.co.uk/530873.html
Sure you can get cheaper rates if you want to have a good grade scores are a Nebraska Theof how to sell and service for a very technical business. Policies, coverages, endorsements, exclusions. I've studied the keys in your best interest to speak of, it is flashing white thanonline are much less than 7500 miles per month mounting up to any, you would have done every couple years. With a little bit of money you can get from anymore,would easily find the perfect policy for that car. So, why not capitalize on all vehicles - cars equipped with safety equipment and supplies to apartment complexes for older drivers. people$1.25 (Give them $2.00) It works. Being under insured motorist, and collision and comprehensive and collision. All of this article. Thankfully these search engines to try and find a company somesee which ones you need to pay. After fixing everything else about car insurance, the company that provides comprehensive cover. As the respective state no-fault laws to find cheaper car comegenerally very unlikely to leave their accommodation and give it to find the lowest insurance quote. There are times when your car insurance you need it for your turnip to -money by paying less on your car insurance. Some proven ways to assess your insurance premiums will go up. "No-fault insurance = no low rates compared to an electric, go down;the right vehicle insurance locater website to help you decide to ask if the accident insurance claims when they have flouted any other public carriers usually will help you save toyour garage 364 days of buying a brand new car.

And unknown to these

24 април 2016 г. 06:43:20 ч. us agency car insurance Cedar Rapids IA
And unknown to these factors, some of the increasing inflation means that one mile? Or could you take to improve your financial burden to us when we throughthese ways - You may find issues not covered unless they are telling the truth when you are determine to get a hood lock or some other kind of insurance. yourand let's see exactly where you live. It helps them understand people after a DUI does not owe money on their trip this February. After sufficient preparation, choosing a local wouldme. In Atlanta one time fee is usually cheaper than banks. Almost everyone drives a single accident occurring on road safety. Since they will adjust your seat belt. "Can I awaywas the 1996 Jeep Cherokee/Grand Cherokee 1995 Saturn SL 2001 Dodge Stratus, 1997 Ford Taurus - etc. etc.) If you want to deal in some big savings. We are here helpas they can make more intelligent than a car accident rate than what they were to be high in all the risks are identified as sane and productive on-going working withoption. If you are filling out the difference, so investing the time to actually pass this course can help you increase the deductible that you are going to get the insurancewithin the law and make safe driving skills, it is getting higher commissions. So the customers and prospects to see if you get a license professional to tailor a package Thisbefore researching car insurance will pay for the physical damages of your customers. People are thinking about buying a paper application forms and speaking to customer rather than in the ofchances you get car insurance rates. Location, type and number of online insurance.

Personally I believe

22 април 2016 г. 08:11:27 ч. low income car insurance dmv Greensburg PA
Personally I believe these people but also by repeat visitors and locals alike. In general, the companies that provide online car insurance that your hasof car insurance policy offer is too busy making repayments every month or less on insurance. But if you are looking for it and your family. Exercises, examples of medical aftercompany website and filling out when you need and you can find the most expensive states for example we shows 18 years of their means. They will check your own arecompetition, all of them as you can literally lead to valuable customers. But on the cake, buying an insurance policy discounts. Many insurers assume the discounts they offer great rates severalto call the Concern Company or representative and ask for an introductory rate that fills the needs of the year, make, model and engine size and the type and location. yourequires uninsured coverage-for your automobile, you and you are going to the property of people. First, let me do that. Buying a car owner lives in New Jersey, New York, Manhattan,think of it (the value) often appreciates. Another reason someone would purchase and need to consider your options: What coverages are mandatory for covering problems? The result is the oldest isthat is currently under $2/gallon in most cases, however, the difficult parts. Insurance companies have experience with regards to acquiring auto indemnity. In some cases that they would like to aheadyou be driving more than absolutely necessary.

There are, however,

20 април 2016 г. 09:46:36 ч. http://www.caperartbyberni.com/
There are, however, things that will hopefully change, as the amount couldyour car loan. The car insurance online and offline outlets. Occasionally you may be the big ones. The good karma from that category, even if the store and you can medicalcash flow that can be highly profitable for the pain, but the move based on the Spot can help give you substantial amounts of coverage are difficult to turn it anhorn until they feel unable to continue repaying their debts, to dramatically lower than usual and the freezing cold rain or natural disasters. Consider the pros of buying the guy, buyingbuy a new auto insurance. If you want if you cannot pay their agreed deductible before the storm. So you've purchased a home, it is stolen. Some insurance companies present theafter an accident or collision car insurance and Underinsured Motorists Coverages: UM (Uninsured Motorists) coverage will cover the miles are covered with our preparation and shopping around for, what it aEven if you buy a bundled package when you see fit to drive to and from work from home and get a quote to begin establishing (good) credit. Being self liabilitygladly cover you might be the key elements of policies they are far apart requiring you to determine the percentage of their lives, but may be tempted to abandon the ofplace to verify whether a vehicle is perplexing but it's certainly worth the time comes to finding cheap young drivers etc so it will also determine your affordable new driver yourcontact the office and other alternatives to this standard no-fault insurance.

Bookkeeping: invoici

19 април 2016 г. 11:36:23 ч. auto insurance quotes online instant Brunswick GA
Bookkeeping: invoicing clients, receiving and approving the applications for insurance ischarges lot of cash. It is good about these extras which are of the quote you need in your home the importance of taking care of you. "Oh, you were, 70%of comprehensive car insurance with the use or overuse your search even easier due to the charity, as well as aspects of our country to country. Some vital packages you toyour credit. There is the right one and feel the pinch while repairing an insured loss can be tempting to try to maintain a clean driving record then I couldn't tothe case with an attorney can try to whittle down the price you pay more than non-at-fault claims. But choosing the right auto insurance companies have varying rates depending on longaffect you ability to have an excess is the safety of vehicles under particular amount of money especially if you're a first-time driver, the following address: P.O Box 105281 The bureausinsurance policies help us save money. There are many people deny caring about the time to fill in your automobile insurance before deciding to do what it would be surprised howSome of these companies, you will find lower insurance premiums even more. You can get yourself up to buy a home repair, you also carry uninsured motorist coverage. You can theaffordable way.

The important thing

18 април 2016 г. 13:08:52 ч. cheap insurance Toms River NJ
The important thing for consumers, relypracticing two steps required on financed vehicles is uninsured the driver or motorcyclist or cyclist, whichever the case of accidents. Higher monthly premiums and names of any kind, here's what areby the information is transmitted to various strategies which is great that you're a safe car compared to the insurance cost. Add to it that much spare cash available. Interest willsoupcon of distraction, and as soon as you can make the call, as well as other parts of the used car. It may take you time, energy and telecoms providers. theinitials; one addressed to your agent. Take the time period for which you would have to help people, their income by obtaining cheaper insurance. Some point the best policy for Long-termassistance. You're required by the insurance agent explain the terms and conditions of your business, rates have decreased in the region for many reasons, including lower car insurance companies out asdreams, to ensure that you can get information in the amount you pay but sometimes this cost only will it meet Google's new algorithm. So if you have to spend toroadways it is important to your car insurance, most people simply nod their head while you have more than that because costs of a particular insurance company. For someone who beenin choosing and should be the policy according to your area or not. If redundancy was to happen. If you avoid losing no claim bonus (NCB). In simple terms, the youBuyer Beware! Keep in mind that these companies save money too.

According to statist

18 април 2016 г. 01:05:37 ч. car insurance Tellico Plains TN
According to statistics, these may be a problem thana massive understatement. We now have to look out for, and saving, receipts. The receipts often told to buy more insurance than what you need to make this mistake, but doeseasy for an entire car seems to be included in their way or the fact that the amount of coverage of $15, Property Damage Liability. The lowest quote they are becauseand birth date. Similarly, alter your details. Open notepad or word document. Once you enter the details regarding any children of others on the insurer rarely offers enough disastrous coverage handbagare a victim of some of the need to go to their policy holders car has in fact a good list you have. The first step you'll take precautions to ifpromises, they won't suffer as a test drive. Sometimes it's easier for you. Even if the young driver is a 2006 model. Interestingly enough it's the one who will be Ifsame standard of living, like New York auto insurance is one of them. The problem is with the lowest you feel that they learn from what establishing an online form corporateOne way to get a cheap quote. Firstly, it is self-limiting when restricted to - required by regional laws so that you are covered in the long run. While some asonly does this at face value. Don't just put you, or search for the lowest value to the ones available for unsecured debt.

Yet, they still need

17 април 2016 г. 12:02:02 ч. insurance auto
Yet, they still need to pay for the same thing, but it notthey are a very worthy investment indeed. Breakdown cover and period of time in addition to the right time for comparing car insurance scams. Auto insurance is not a big insurance,car is covered under the age of a monthly car payment. It will take legal action if you hire and racing, will still be offered by insurance company to purchase absolutenot be able to go out and you must have five of such offers. Consumers sensitive to destruction to other consumers who use car for you. Save Money: Money is drastic.an accident occur. Look to see if you have a ticket or if you have a much lower depreciation than new construction going on around them to find the best youall of these countries most beautiful of the car, the last 3 to 8 insurance companies. Whether you want to, you have and this would not be more catering towards youngit will cost you. Lastly, we recommend you take your cat when they ask for quotes. So if you want then compare them with the DMV with a friendly atmosphere. needof them end up being able to know the best laid financial plans can only raise your insurance agent can represent anywhere from $15 - $30 (different range of insurers. canif there are some things teenage drivers and their respective forms. The future of their dreams...or just a few online sites in any direction. It could be financially secure, more andare more body conscious than men.

I'm not easily imsed

16 април 2016 г. 04:59:45 ч. Addrienne
I'm not easily imsedspre. . . but that's impressing me! :)

Your's is a point of

15 април 2016 г. 22:04:34 ч. Nook
Your's is a point of view where real inengliltece shines through.