26 октомври 2015 г. 10:21:00 ч.

Slider

Стрес е реакцията “сражавай се или бягай”. Най-лошото е, когато човек изпадне в пасивно състояние, “не се сражава и не бяга.” Стресът може да бъде положителен и отрицателен.

Продължителният отрицателен стрес е изключително вреден за психическото и физическото здраве. Проучванията са доказали ефекта на вътрешния диалог (т.е., мислите на един човек) върху имунната му система. Ако хората са превзети от мрачни мисли, имунната им система става по-слаба, а от радостни – по-силна.

За да се отърват от стреса хората често прибягват до алкохол или се тъпчат с вредни храни. Излишно е да се казва какво следва. Ето няколко прости и полезни съвети за премахване на стреса.

Променете гледната си точка

Опитайте се да видите в проблема някакъв положителен нюанс. Често ние просто не разбираме какво ни носи положително събитие, което не сме очаквали. Обстоятелствата са благоприятни, хората просто не ги разбират. Например, по-опитен колега взема вашата задача. Това ви е неприятно, искали сте да я свършите сам. Но никой не ви критикува. Радвайте се, не настоявайте, тежък камък е паднал от раменете ви.

Правете упражнения

Достатъчни са разходки. Или пет минути за физзарядка – здравето ще е наред! Упражненията стимулират кръвообращението и производството на хормони на радостта.

Билкови чайове (мента, маточина, джинджифил, лайка) или обикновен зелен

Може с мед или сушени плодове, ако имате навика да похапвате периодично. Сладкото често подобрява настроението. Но ако налитате само на сладкиши и торти, после ситуацията се влошава. А вредните сладкиши водят до пристрастяване, което води до нови проблеми.

Наблюдавайте дишането си

Обикновено при силен стрес и дори и при слаба тревожност, започва неритмично дишане. Препоръчително е също така да се обърне внимание на напрежението в мускулите, те сигурно са напрегнати – трябва да ги отпуснете.

Ароматерапия

Етеричните масла успокояват нервната система, те са много приятни за вдишване и това предизвиква състояние на покой.

Самомасаж

Той трябва да помогне, ако причината за стреса е елементарна умора, липса на сън, вялост. Само трябва да се масажират с пръстите местата на съединенията на черепните кости (мозъчния отдел). Добре е ако човек може да си позволи редовно или периодично професионален масаж. Класическият масаж на гърба е много подходящ.

Контрастен душ

Интервалите с гореща вода трябва да бъдат по-дълги от студените. Постепенно топлата вода се прави по-топла, а студената – по-студена. Завършва се със студена вода. Това са основните принципи. Това ще помогне да се отпуснат мускулите, ще стимулира кръвообращението, ще се наситят клетките и органите с кислород, и освен това предпазва от негативни мисли.
 

bg.checkonline4you.com

Tweet This
Comments are closed on this post.