05 август 2015 г. 16:38:00 ч.

гърция

Гърция може и да е на прага на сделка за спасителен пакет, но облекчаването на дълга, от което всъщност се нуждае държавата, е по-голямо от това, което преговарящите участници признават. Без него страната ще бъде заклещена в депресия. Това е становището на Националния институт за икономически и социални изследвания във Великобритания, цитирано от изданието Business Insider.

Икономистите от института са на мнение, че зачеркването на 30% от гръцкия дълг, което иска МВФ, не е достатъчно. Те твърдят, че дълг, който се равнява на 55% от БВП на Гърция - или 95 милиарда евро, има нужда от отписване.

„Ако тройката продължи да настоява за нереалистични фискални цели, гръцката икономика ще остане в застой", се посочва в новия доклад на британския институт.

Той дори предвижда, че БВП на страната ще падне до по-малко от 70% от размера си преди кризата. Това означава, че почти една трета от икономическото производство на южната ни съседка е била изтрита и на хоризонта има малък шанс за истинско възстановяване.

Саймън Кърби от института заявява, че има нужда от постоянен фискален трансфер от по-стабилните държави в еврозоната, ако въобще Гърция има някакви надежди да намали дълга си до 120% от БВП до 2020 година.

Според авторите на проучването, облекчението на дълга ще представлява съвсем незначителен прехвърляне на средства от останалите държави от еврозоната.

„Фискалният трансфер от членовете на еврозоната би представлявал един процент от БВП на еврозоната за една година. Тъй като ще бъде разпределен за много години и измежду страните-членки, твърдим, че ефектът върху другите членове на еврозоната би бил минимален и този фискален трансфер е необходим, ако ще се поддържа членството на Гърция в еврозоната", посочват от Националния институт за икономически и социални изследвания на Острова.

money.bg

 

Tweet This
Comments are closed on this post.