26 август 2015 г. 11:47:00 ч.

Растението Алое Вера, чийто листа съдържат над 75 хранителни вещества може да се използва за извличане на течен медицински сапун. Африканците от о.Добра Надежда в Южна Африка знаели за това му качество и изстисквали от тъмнозелените листа на определен вид голямо алое бял сок, подобен на течен сапун и го използвали за миене.

От времето на Клеопатра досега много народи използват гела от листата му, за да облекчат рани, при болка, при алергии, а също и при неврози, безсъние,умствена умора, заболявания на дихателната система, при стомашно-чревни и бъбречни смущения. Особено полезно е алоето при болести на устната кухина и зъбите, изгаряния, гинекологични болежки, артрити, ревматизъм, а също и като хранителна добавка и козметично средство за разкрасяване.

Затова наричат лечебното растение "безсмъртно", "растение за първа помощ", "растение лечител". До края на 70-те години на 20-и в. от него се извличало само веществото алоин, съдържащ се в сока на листата, които има изключително горчив вкус. Няма друго растение в природата, което да съдържа толкова много варвалин - вещество, което помага за очистване на дебелото черво. Кората на листата се изсушавала и се ползвала като обезболяващо и очистващо средство. Безцветният прозрачен гел, изпълващ вътрешността на листата бил изхвърлян, защото много бързо ферментирал.

Малко по-късно обаче се оказало, че именно гелът е по-богат на хранителни вещества и лечебни свойства на кората. Именно тези изследвания подтикнали да бъде изнамерена и технология за стабилизиране на гела.

Алое вера се счита за едно от 16-те свещени растения на доколумбова Америка. Горчивият му вкус се използвал още за спиране на кашлица, за облекчаване на белите дробове, за прочистване на бъбреци и пикочен мехур, както и за премахване на миризмата на пот, когато тялото се обтрие със сок от кората.

 

zdravnitza.com

Tweet This
Comments are closed on this post.